Mannen zondag, 1, 5e klasse E

8 maart 2015 14:30

Klaassen, R.G.J.

Door Frank Schilder

De wedstrijd tussen Grashoek en Sint Paulus uit Vlierden duurde ongeveer een uur en werd beslist door een ongelukkige terugspeelbal van de Grashoekse centrale man Tim Koch op zijn keeper Koen Clephas. Deze werd daardoor in een ongelijke positie gebracht, tegenover een van de meest ervaren spitsen van SPV, Leon Swinkels, en kon niets anders doen dan deze speler iets buiten het strafschopgebied met zijn lichaam te blokkeren: Rood. Vervangende keeper Maarten van Teeffelen mocht zijn wedstrijd beginnen met een vruchteloze duik naar de perfect door de aanvoerder van SPV ingeschoten vrije trap.

Het was een mooie zondag op sportpark de Peelrand waar ruim 150 toeschouwers een wedstrijd zagen tussen twee teams die goed aan elkaar gewaagd bleken. Beiden hebben een ongelukkige fase achter de rug, slechts één punt uit vijf wedstrijden, en snakken naar een goed resultaat.

SPV nam direct na de aftrap het initiatief en zette het nog wat onwennige Grashoek direct onder druk. Binnen 4 minuten, toen er nog wat verlate toeschouwers kwamen aanrijden, lag de bal al achter keeper Clephas: 0-1. Leon Swinkels kon eenvoudig inkoppen na een perfecte voorzet van de steeds gevaarlijke Thijs van Rooij. De gasten uit Vlierden leken op een gemakkelijke overwinning te worden getrakteerd. Wellicht lag het daaraan dat Grashoek vanaf dat moment meer ruimte kreeg en het spel zelfs volledig naar de helft van SPV kon brengen. In deze fase van overwicht werd aanvaller Joep Janssen in een duel uit balans gebracht door de SPV verdediger. Toen het zogenoemde voordeelsituatie uitbleef, floot de scheidsrechter alsnog voor een vrije trap. Soortgelijke situaties deden zich meer voor en getuigden van goede leiding.

De bal werd vanaf de hoek van het strafschopgebied voorgegeven door Tim Koch. Benny van Berlo kaatste de bal in de verre hoek naar een voor dat moment terechte 1-1 stand. De wedstrijd was een goed kwartier oud, Grashoek rook bloed en legde de kwetsbaarheid van de Vlierdense defensie pijnlijk bloot. Maar daar waar hij genadeloos hadden moeten zijn ontbrak het spits Dirk van Lierop twee keer aan de vereiste koelbloedigheid. De eerste keer, vrij voor de keeper, wist hij zich niet vrij te spelen. De tweede keer, op een strakke voorzet van Joep Janssen, schoot hij de bal over.

Waar de eerste helft nog “op punten” naar Grashoek ging, was de tweede helft volledig voor SPV. Vanaf de eerste minuut werd de Grashoekse selectie weer in een hoekje gedrukt, maar hield zij stand, mede door knappe reddingen van Koen Clephas. Tot die 61e minuut waarin het foutje van Tim Koch het keerpunt betekende en SPV daarop binnen een kwartier naar de eindstand van 1-4 uitliep.

In de rommelige eindfase kreeg de Vlierdense verdediger Manders twee maal geel en moest het veld verlaten. Het moegestreden Grashoek kon echter geen potten meer breken en Vlierden behaalde haar grootste overwinning ooit op Grashoek.