... (scrimmage)

Onder 19, JO19-1, 3e klasse 301

4 november 2017 15:00

Wouter Coolen

De JO19 heeft zich in het belangrijke duel tegen concurrent Belfeldia van haar betere kant laten zien. Ondanks de soms stevige duels bleef de controle over deze vermakelijke wedstrijd vrijwel voortdurend in handen van de thuisploeg en werd de verdediging van Belfeldia stukje bij beetje murw gebeukt. Na een uur spelen leek er ineens een walk-over aan te komen, maar de thuisploeg zette niet door. De vandaag uitstekend acterende verdediging hield de 16-meter praktisch helemaal schoon en, net zo belangrijk, stond door goed uitverdedigen aan de basis van bijna ieder gevaar. Na 79 minuten stond Koningslust/Grashoek op een comfortabele 4-0. De gasten kwamen een tiental minuten voor het eind van de officiële speeltijd echter knap terug, maar onvoldoende om het tij te keren.

Het was precies 15.00u. Na een zonnige dag betrok de hemel en wakkerde de wind aan. De aangekondigde buien bleven echter uit. Onze JO19 betrad de arena in zwart-paars gestreepte shirts omdat de gasten "onze" clubkleuren droegen. Belfeldia, dat voor een laatste kans op de koppositie moest winnen vandaag, zocht voortvarend de aanval en schreef de eerst minuten overtuigend op haar naam. Een prima mogelijkheid werd daarbij nèt aan de buitenkant van de paal geschoven.

Het thuisteam had een kwartier nodig om een beetje uit de schulp te kunnen kruipen en gaf met een mooie combinatie tussen Stan en spits Harmen aan dat er nog heel wat in het vat zat deze wedstrijd. Helaas werd laatstgenoemde net uit balans gebracht waardoor een schot op goal geen mogelijkheid meer bleek. Er volgde aanval op aanval waarbij meerdere mogelijkheden werden gecreëerd, maar het lastig bleek om de keeper te verschalken. Doordat de persoonlijke duels vrijwel steeds door Koningslust/Grashoek werden gewonnen moest de tegenstander steeds aan de spreekwoordelijke noodrem trekken. De keer dat Stan zich knap met de bal uit een groepje van drie verdedigers wegdraaide was er zo een. Hij werd vastgepakt, waarna de overtreder mokkend met een gele kaart het veld kon verlaten. Een minuut later betaalde het overtal zich al uit doordat diezelfde Stan zich weer loswerkte van de tegenstander en de bal pan-, maar dan ook panklaar voor Harmen legde. Deze kapte een speler uit en schoof de bal binnen voor de 1-0 voorsprong. De ban was gebroken, niet alleen voor Harmen, die afgelopen woensdag al een aantal zeer rijpe kansen aan zich voorbij liet gaan, maar voor het gehele team.

Vlak voor rust werd er nagetrapt door een speler van Belfeldia. Wouter, die prima leidde, kon niet anders dan ook deze speler met een gele kaart vervroegd naar de thee te sturen. Dat natrappen zou nog vaker gebeuren helaas. Het overtal betaalde zich helaas niet uit.

Na de rust zagen we dat de thuisploeg iets compacter ging spelen. Het resultaat was dat de linies van de thuisploeg elkaar meer konden ondersteunen en de speelruimte voor Belfeldia letterlijk werd verkleind. De gasten verzuimden zich alsnog zelf de ruimte te creëren en gingen mee in het compacte en snelle spel van de, voor deze gelegenheid, zwart-paarsen. Pas aan het eind van de wedstrijd werd de ruimte weer aan Belfeldia gegund en, zo zullen we zien, door hen prompt benut.

Maar nog niet het eerste half uur van de tweede helft. Die was volledig in handen van de thuisploeg en men vroeg zich af waarom Koningslust/Grashoek niet kon, wat Liessel afgelopen woensdag wèl deed: in 10 minuten 4 goals maken en de wedstrijd meteen op slot zetten. Er waren toch ruime mogelijkheden daartoe...

Het middenveld speelde vandaag een doorslaggevende rol door op onvermoeibare wijze de Belfeldse aanvallen in een vroeg stadium te ontregelen en bij balbezit keer op keer de spitsen in stelling te brengen. Zowel verdediging als aanval werd hiermee ondersteund. Een compliment waard, want wedstrijden worden niet alleen door doelpuntenmakers gewonnen.

In het eerste kwartier van de tweede helft werd de goal van Belfeldia daardoor zo zwaar bestookt dat het een kwestie van tijd was dat de bal erin zou liggen. Maar dat bleef uit, tot ontsteltenis van de spelers en de supporters. De voorsprong bleef te mager om rustig achterover te zitten. Maar juist dat maakte het tot een zeer vermakelijke wedstrijd.

Doordat de focus zich op het "vijandelijke" doel richtte werd de verdediging ietwat veronachtzaamd. Belfeldia, inmiddels weer met 11 man, kwam twee keer gevaarlijk voor onze goal. De tweede maal uit een prachtig ingeschoten vrije trap. Langs de lijn werd met een diepe zucht de gelijkmaker al geteld... Maar hij telt pas als Joep is gepasseerd. En vandaag rees hij op momenten boven zichzelf uit. Ditmaal wist hij op wonderbaarlijke wijze zijn arm met 3 centimeter te verlengen en tikte een perfect ingeschoten vrije trap tegen de lat. Een van de hoogtepunten van deze wedstrijd!

Deze boodschap kwam natuurlijk aan bij de thuisploeg, maar leidde niet tot meer verdedigend voetbal. Integendeel, Koningslust/Grashoek bleef vol op de aanval gaan en de geel-zwarte verdediging ging van kraken tot barsten, tot opvallende frustratie van stevige keeper. Na een goed kwartier in de 2e helft leek het moment daar. Een voorzet van Stan zeilde, nèt over de laatste man, voor de voeten van Harmen. Zijn inzet kaatste via de voet van die stevig inkomende keeper over de goal. Dat die voet vervolgens vol op de enkel van onze spits tot stilstand kwam was zeer pijnlijk, maar voor het spelmoment niet meer van belang.

Pas in de 67e minuut kon de score worden opgeschroefd, met wat hulp van een verdediger die tot grote woede van de keeper een bal véél te kort terugspeelde. Harmen wist deze te onderscheppen en beheerst af te maken. Voor Befeldia leek dit de genadeslag, de organisatie viel weg en de deur stond ineens wagenwijd open. Deze fase was volledig voor Koningslust/Grashoek. Er had veel meer ingezeten dan de twee goals die nog werden gescoord.

De 3-0 kwam, net als de eerste twee, voor rekening van Harmen. Ivo G, die het de rechtsback zeer moeilijk maakte, gaf de bal op de weer vrijstaande spits. Oog in oog met de keeper prikte hij zijn derde erin. Ook hier richtte de keeper zich, nadat de bal over de lijn was, nog eens op de enkels van de al juichende doelpuntenmaker. De reeds teruglopende scheidsrechter had, gelukkig voor de keeper, geen ogen in zijn rug.

De spreekwoordelijke storm ging pas liggen nadat een voorzet van Stan door een verdediger over de eigen doellijn werd gewerkt. De thuisploeg, die inmiddels op het tandvlees liep, deed een stapje terug en maakte daarbij genoeg ruimte voor Belfeldia. Meteen na de aftrap werd onze JO19 verrast door een snelle aanval, afgerond door een kop goal: 4-1.

Beide ploegen werden slordiger en lieten grotere gaten vallen. Beide Ivo's en Rick kregen nog kansen op een treffer, maar paal en keeper voorkwamen de pret. Aan de andere kant, onderwijl, maakte Belfeldia uit een scrimmage nog een goal voor de statistieken. Na 5 minuten extra speeltijd werd de wedstrijd uiteindelijk door de scheidsrechter afgefloten. De reeds invallende schemering zou langer doorspelen ook niet hebben toegelaten.

Met deze overwinning blijft Koningslust/Grashoek zonder verliespunten en bereikt zelfs de koppositie omdat concurrent Venray had verloren van TSC. Volgende week reizen wij af naar datzelfde TSC.