3e klasse 401

13 april 2019 14:30

John Dielissen

Er werd lang uitgekeken naar de krachtmeting met Bevo, de koploper in deze voorjaarscompetitie. De meeste spelers kennen elkaar goed van school en jarenlang onderlinge voetbalconfrontaties, dus het zou er nog wel eens warmpjes aan toe kunnen gaan in deze echte derby vanmiddag!

Terwijl de warming-up nog onder een stralend lentezonnetje werd afgewerkt, werden we bij het verlaten van de kleedkamer verrast door een ware sneeuwbui! Nee, geen rondzwevende bloesem, maar echte sneeuw... Het duurde gelukkig maar een paar minuten.

Vanaf het begin werd Bevo in het nauw gedreven. De rood-witten leken onder de indruk van de verdedigende rol die hen door de lager geklasseerde bezoekers werd opgelegd. Pas na een twintigtal minuten kon Bevo het zwaartepunt van het spel verleggen naar de helft van Koningslust/Grashoek. Maar keek daarbij wel tegen een achterstand van 0-2 aan. Beide goals waren, heel feitelijk bezien, fouten van een wat nerveus keepende Beringse doelwacht. Maar dat doet niet af aan de rechtmatigheid van deze goals, voortspruitend uit het overwicht dat de underdog zich had gecreëerd.

De 0-1 kwam uit een vrije trap welke was veroorzaakt door een overtreding op de zeer beweeglijke Harmen. Vinnie nam de vrije trap, maar zijn inzet werd eenvoudig gevangen door de keeper. Of toch niet? Alsof in slow-motion glipte de bal tussen de opgeheven handen door en viel achter de onfortuinlijke keeper over de doellijn.

De 0-2 was de beloning voor een, binnen het strafschopgebied, onreglementair afgestopte aanvallende actie van Job. Het was de taak van Harmen om vanaf 11 meter de prijs te innen, maar tot afgrijzen van de toeschouwers binnen en buiten het veld trapte de topscorer half in de grond en stuiterde de bal een beetje lullig (excusez le mot) richting de reeds duikende keeper. Ook hier lachte het geluk ons echter toe doordat de bal over de reeds liggende keeper het doel in stuiterde.

De eerste 20 minuten waren overduidelijk voor de bezoekers. Bevo toonde echter veerkracht en ging de ruimte die hen werd gegund uitstekend benutten. Langzaam maar zeker sloop de onrust in ons spel en groeide het zelfvertrouwen van de kampioenskandidaat evenredig mee. De ommekeer werd ingeluid door een ongelukkige uittrap van Tom, die precies in de voeten van de Bevo-spits viel. Die aarzelde geen moment en verzilverde het cadeautje. Deze hele actie was tekenend voor het latente gevaar dat de thuisploeg in zich had.  Koningslust/Grashoek zou tot het uiterste moeten gaan om de voorsprong tot aan de rust te kunnen behouden. Helaas bleek dat doel niet haalbaar, want enkele seconden voor het rustsignaal van de consequent leidende scheidsrechter werd de geel-zwarte defensie stuk gespeeld door een splijtende aanval: 2-2. Een bekroning van een periode waarin doelrijpe kansen voor Bevo zich hadden opgestapeld.

Vermeldenswaardig voor de eerste helft waren verder de twee counters waarbij Rik de kans kreeg om op goal te schieten. In beide gevallen ging de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

De 15 minuten pauze verliepen in kleedkamer 4 weinig van ontspannend. Jo liet duidelijk zijn ongenoegen blijken over de manier waarop de scherpte en concentratie na de 0-2 ineens als lucht uit een lekke band wegvloeiden. Eerlijk is eerlijk. Dat waren niet de woorden die werden gebruikt om het punt te maken...

Het resultaat was wel dat de wedstrijd in de tweede helft als het ware weer vanuit een nulpunt zou kunnen worden opgebouwd. Hoewel Bevo ook haar antwoorden had geformuleerd op onze sterke en zwakke punten, was het weer Koningslust/Grashoek dat vanaf het eerste fluitsignaal het spel dicteerde. Bijna werd de voorsprong in de eerste minuut na rust alweer hersteld. Een aanval via Job en Harmen leidde tot een levensgrote kans, maar de inzet werd door de keeper nèt naast getikt. De twee corners die daarop volgden konden ook niet voor een welverdiend doelpunt zorgen. Het spel werd in deze fase door ons gemaakt, maar ditmaal duurde het overwicht nog niet half zo lang als in de eerste helft.

Reeds na 10 minuten kwam het initiatief weer wat terug bij Bevo en het spel werd steeds vaker naar onze helft verlegd. De thuisploeg kon echter niet gevaarlijk worden en er volgde een fase waarin de wedstrijd wat indutte. Tot aan de 73e minuut, waarin keeper Tom heel ongelukkig in botsing kwam met een aanvaller. Er moest een brancard aan te pas komen om onze sluitpost van het veld af te vervoeren. Op het moment van dit schrijven lijken de beschadigingen mee te vallen. De komende dagen weten we meer.

Met Kris op goal moest het laatste kwartier worden uitgespeeld. De overige wissels leidden tot een wat meer defensievere opstelling en onze JO19 leek content met een gelijkspel. Bevo dacht daar anders over en wist vlak voor het einde van de reguliere speeltijd alsnog de winst naar zich toe te trekken.

Gezien het gehele spelbeeld blijven de punten terecht in Beringe, maar gezien de kansen die er tegen de koploper zijn gecreëerd zijn de druiven wel wat zuur.

De komende twee weekends is er geen competitieprogramma.