84'

3e klasse 301

29 september 2018 15:00

Wouter Coolen

We zullen deze tegenstander dit najaar drie maal tegenkomen. Twee weken geleden wonnen we in het bekertoernooi nog met 4-1. Vandaag was de uitslag ongeveer verdubbeld. Daarover zijn we met zijn allen zeer tevreden natuurlijk.

Deze wedstrijd moesten we het stellen zonder Tjerk en Bart die beiden op een familiefeest waren. Ter compensatie hadden we Jacco gevraagd om zijn voetbalschoenen mee te nemen. Daarnaast kregen Coen en Jelle uit de JO15 de gelegenheid om hun debuut te maken in de hoofdmacht van de jeugd. Zoals gebruikelijk kregen alle wisselspelers uiteindelijk hun speelminuten.

De ouverture was voor Harmen. Onze topscorer kon in de vorige wedstrijd tegen Sparta het net niet vinden, maar vandaag was hij al na vier minuten succesvol door de meest alerte man in het doelgebied te zijn. Een bekeken lobje van Wesley landde helaas op de lat. Bij het terugstuiten wist Harmen deze als eerste te bereiken en de openingsgoal te maken.

In de periode daarna ontwikkelde zich een spelbeeld waarin de thuisploeg het naliet om korte metten te maken met deze tegenstander. Hoewel er ten opzichte van de vorige ontmoeting veel meer ruimte werd geboden rond de 16m van Sparta, werd deze door slordig spel niet benut. Hoewel wederom voor de wedstrijd werd gehamerd op het belang van de positiekeuzes en looplijnen op de vleugels was de drang om naar binnen te trekken kennelijk groter, met als resultaat een compact en redelijk eenvoudig te verdedigen speelveld. De drie verdere goals die in de eerste helft nog vielen voor de thuisploeg waren dan ook een resultaat van de individuele inspanningen van de centrale spelers.
De 2-0 en 3-0 waren vrijwel identiek. Harmen haalde de achterlijn en gaf laag voor op de inlopende Vinnie. Die hoefde maar in te tikken en deed dat twee maal met alle rust en scherpte.

Vóór rust kon nóg een doelpunt worden opgetekend. Voorstopper Job liep tot grote verrassing van de Sevenumse spelers dwars door hun defensie en kreeg precies op het juiste moment de bal mee van Harmen. Voor Job, die in eerdere jaren reeds grossierde in doelpunten, was de afronding een koud kunstje.

En dan staat het bij rust 4-0, qua tussenstand zit je op rozen, geen vuiltje aan de lucht. En toch wordt je in de kleedkamer geconfronteerd met een ontevreden leiding die heeft gezien dat van de eerder gemaakte afspraken, om met positionering en looplijnen ruimte te creëren en te benutten, niet veel terecht is gekomen. In de tweede helft moest daar wel iets aan worden gedaan.

En zo geschiedde. Het werd geen volledige walkover, maar dat was ook niet de bedoeling. Er werd, zeker in de opbouw, na de thee een stuk beter gevoetbald en nog een aantal maal gescoord. De 5-0 werd de corner van Niek (hoezo zou je dat niet kunnen?) weggetikt door de keeper, precies op het hoofd van Harmen, die deze over de keeper in de verre hoek knikte. Na de 6-0, waarbij Harmen door een (onbedoelde?) lichaamsbeweging eerst de keeper volledig op het verkeerde been zette, was de wedstrijd gespeeld. Coen en Jelle mochten debuteren en deden dat op een prima manier! Jelle pakte zelfs een doelpunt mee nadat hij door Niek werd bediend en de bal gedecideerd achter de keeper plaatste!

Het laatste kwartier had schriftelijk kunnen worden afgedaan want niemand, behalve de twee eerder genoemde debutanten, was nog echt gemotiveerd om de tijd met goed voetbal uit te spelen. Sparta rook haar kans en wist onze verdediging binnen 4 minuten drie keer voor schut te zetten: 7-3! In dit tempo lopen ze wel erg snel in! Gelukkig werd het team daardoor wakker geschud en het initiatief terug genomen. De apotheose van het stuk was voor Vinnie. Een strak ingeschoten vrije trap werd door de muur van richting veranderd, zodanig dat de prima keepende Sevenumse sluitpost kansloos het nakijken had.

Volgende week gaan we naar de Venlosche Boys. Deze tegenstander heeft net als ons de eerste twee competitiewedstrijden met klinkende cijfers gewonnen, en daarnaast in het bekertoernooi de standaardteams van tweedeklassers DEV-Arcen/RKDSO en GFC'33 klop gegeven. Maak de borst maar nat!